Open, transparant en heel comfortabel...

Aan het woord is Dhr. Lureman, de trotse bezitter van een prachtige tuinkamer aan zijn woning aan de Pinaskade in Zoetermeer. Aan de hand van enkele vragen deelt hij zijn overwegingen en ervaringen.
 
Hoe bent u op het idee van een tuinkamer gekomen?
Tijdens verschillende bezoeken aan Duitsland en Oostenrijk zag ik regelmatig op mooie plekjes een tuinkamer staan. Als vanzelf ontstond daarna de wens om zoiets ook aan mijn woning toe te voegen.

Hoe bent u met Dreumel in contact gekomen?
Via een collega. Deze attendeerde mij op de showroom aan de Rhône. Na een bezoek daar was ik - zullen we maar zeggen - eigenlijk meteen verkocht...

Wat heeft u doen besluiten om de opdracht aan Dreumel te geven?
Ik heb destijds ook met een aannemer over de mogelijkheid van een aanbouw gesproken, maar daaruit bleek dat ik precies dat zou mogen verwachten, een aanbouw, met muren van baksteen en openslaande deuren. Het open en transparante karakter van een vrijwel geheel glazen tuinkamer, waardoor je echt het gevoel krijgt buiten te zitten, was precies wat ik zocht. Toen ook nog eens bleek dat de kosten van beide mogelijkheden elkaar niet zo ver ontliepen, was de beslissing snel genomen.  

Op de fotoreportage is te zien dat u voor een omkaderde beglazing heeft gekozen, kunt u aangeven waarom?
Voor een belangrijk deel heb ik hiervoor gekozen omdat - naar mijn idee - de omkaderde versie nog net iets beter afsluit dan de niet omkaderde. Met het oog op de insecten die ik in de zomer veelvuldig aantref (mijn tuin grenst aan open water), leek mij dit geen onverstandige keuze. Bovendien was ik, doordat je vanuit de tuinkamer zo de tuin loopt, bang dat bezoek niet meer zou beseffen dat er een glazen wand zit tussen de tuinkamer en de tuin. Doordat de omkadering zeer slank is stoort deze bovendien nauwelijks in het uizicht.

Uw tuinkamer is aan 2 zijden geheel te openen, en aan één zijde niet, kunt u aangeven waarom u voor die opzet heeft gekozen?
De dichte zijde is de kant waar de wind meestal op staat, waardoor die kant waarschijnlijk bijna nooit geopend zou worden. Met het oog op het budget (vaste panelen zijn wat goedkoper dan losse) heb ik daarom voor deze opzet gekozen.

Bent u het eens met de stelling dat een tuinkamer de voordelen van een veranda combineert met die van een serre?
Dat is voor mij een lastige vraag, omdat ik nog nooit een serre of een veranda heb gehad... Maar ik denk wel dat het klopt; ik heb nu eigenlijk beide, een serre als het wat frisser is, regent en/of hard waait, en een veranda als het echt lekker warm is. Dat laatste, moet ik eerlijk zeggen, hoop ik straks te ondervinden, want mijn tuinkamer is afgelopen winter geplaatst. Wat mij betreft kan de lente dan ook nu beginnen; wij zijn er helemaal klaar voor.