Een uniek project op grote hoogte

De balkonbeglazing van de heer en mevrouw Valk is een unieke toepassing van een nieuw product. Maar liefst twee balkons zijn door deze toepassing veranderd in bijzonder riante 'buiten-kamers'.

Hoge bomen vangen veel wind. Dat is eigenlijk de beste beschrijving van de reden waarom we op zoek zijn gegaan, en uitkwamen bij de balkonbeglazing van Dreumel, zo vertelt Dhr Valk enthousiast.
Niet zo verwonderlijk bij een appartement op de 7e etage. Naast een schitterend uitzicht, een enorm gevoel van vrijheid en, door de ligging op het zuiden, zon totdat 'ie onder gaat, krijg je ook wind. Veel wind. Tot pakweg twee jaar geleden was daar niet veel anders aan te doen dan het geheel te overkappen en af te sluiten met (schuif)ramen. Door de komst van balkonbeglazing is het aantal mogelijkheden enorm toegenomen, en de manier waarop de heer Valk zijn beide balkons ermee heeft laten uitvoeren, is een prachtig voorbeeld hiervan. Op de fotoreportage kunt u zien hoe twee balkons zijn omgetoverd tot riante buitenkamers waar bijna het hele jaar door volop van genoten kan worden. Opnieuw een project waar niet alleen de opdrachtgever, maar ook iedereen bij Dreumel terecht trots op kan zijn.

In gesprek met dhr. Valk

Dhr. Valk vertelt over zijn bijzondere project; de balkonbeglazing aan zijn appartement in Leidschenveen, Den Haag. Het topappartement telt twee balkons, en beide zijn onlangs omgetoverd tot riante buitenkamers...

Hoe bent u op het idee van de balkonbeglazing gekomen?
We hebben in 2006 dit prachtige appartement  betrokken, op 7-hoog en met twee terrassen van ieder ca. 25 m2 op het zuiden en zuidwesten. We hadden ons vooraf alleen niet gerealiseerd dat het deze hoogte bijna altijd waait en daardoor konden we niet vaak echt lekker buiten zitten en genieten van de terrassen. Tijdens de najaarsvakantie in onze caravan vroegen we ons dan ook af of er niet iets met glas afgeschermd zou kunnen worden, en dat zijn we toen gaan onderzoeken.

Was u al bekend met het feit dat Dreumel balkonbeglazing levert?
Nee, want we kwamen na ruim 26 jaar weer terug in Den Haag en waren niet bekend met de bedrijven in onze nieuwe woonomgeving. We wisten helemaal niet dat er balkonbeglazing bestond, totdat we het hier in de wijk op een ander balkon zagen en we op internet gingen zoeken. We hebben bij diverse bedrijven gekeken en omdat Dreumel bij ons om de hoek zit zijn we ook daar gaan kijken.

Kende u Dreumel al of was het voor u de eerste ervaring met het bedrijf?
Dit was onze eerste ervaring met Dreumel. We zochten een betrouwbaar en gerenomeerd bedrijf, want we realiseerden ons dat het vanwege de hoogte en de wind wel een sterke en degelijke constructie moest zijn. We kiezen altijd voor zekerheid en betrouwbaarheid. Ik zit uiteindelijk niet voor niets in het risicomanagement bij een grote verzekeraar. Ook hebben we de aanvraag van de vergunning en het overleg met de Gemeente aan Dreumel overgelaten.
 
Heeft u veel baat gehad bij uw bezoek aan de showroom van Dreumel?
Zeker, want toen zagen we de mogelijkheden van het Solarlux systeem met verschuifbare panelen, diverse kwaliteiten glas en alle mogelijke kleurstellingen. We waren er direct enthousiast over.

Kunt u aangeven waarom u heeft gekozen voor kaderloze panelen?
Om het  schitterende uitzicht te behouden hebben we bewust gekozen voor zo transparant mogelijke panelen. Ook voor de aanvraag van de vergunning was dit een groot voordeel, want zo is de beglazing van buitenaf veel minder opvallend en werd het aanzicht van de gehele flat nagenoeg niet aangetast.

Heeft u de panelen van uw balkonbeglazing vaak open staan, of zijn ze juist vaker gesloten?
We hebben ze bijna altijd gesloten, want anders heb je toch nog last van de wind. Er komt tussen de bestaande beglazing van de balkonreling door toch nog meer dan voldoende luchtcirculatie. Alleen van de zomer hebben we een aantal keren bij heel erg warm weer een aantal ramen weggeschoven en ruimte tussen de panelen gemaakt om wat meer verkoelende doorstroming te krijgen.

Op de foto's is te zien dat u een topappartement heeft, was dat nog een probleem bij het plaatsen?
Dat kun je wel stellen, want alle grote dingen moesten met een kraan naar boven gehesen worden en men stond bij het monteren ook vaak nog gevaarlijk op een ladder. De bestaande staalconstructie, een soort "stalen pergola" moest verstevigd worden met kokerbalken. Deze waren 5 meter lang en erg zwaar. Ook moest er voor de vereiste ondersteuning van die balken een paal bijgeplaatst worden en een bestaande paal verplaatst worden. Er waren dan ook vooraf al flenzen op een van de kokerbalken gelast, maar die bleken bij de aflevering verkeerd om op de balk gelast te zijn. Denk je dat alles goed voorbereid is, maar daar stonden we dan met de mensen van Dreumel, het materiaal en de hoogwerker. Er is toen ter plekke gekozen voor een andere werkvolgorde en zodoende kon het grootste deel toch direct geplaatst worden. Men is nog wel een keer teruggekomen om ook de laatste balk er in te hangen, dus was de straat toen nog een uurtje geblokkeerd maar daar heeft niemand over geklaagd. Verder is alles keurig en volgens planning afgeleverd.

Bent u tevreden over het eindresultaat?
Wij zijn bijzonder tevreden! We hebben nu veel meer buiten gezeten en van onze terrassen kunnen genieten. Ook bij storm die we inmiddels een paar keer gehad hebben, vangt de balkonbeglazing de meeste wind op en blijven de spullen tenminste op hun plek staan, want anders kon het aardig 'spoken' op de terrassen. In het begin vroegen we ons af of het allemaal wel stevig genoeg was, maar door de gekozen constructie bleek dit gelukkig ten onrechte te zijn. We hebben 10 jaar garantie op constructie en materiaal, dus we maken ons hier geen zorgen meer over.

Heeft u nog goede of slimme tips voor mensen die de plaatsing van balkonbeglazing overwegen?
Ja. Direct doen. Het is weliswaar een behoorlijke investering maar je maakt zo veel meer gebruik van je terras. Ga wel met een gerenommeerd en betrouwbaar bedrijf in zee, want je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt door een ondeugdelijke constructie of inferieur materiaal...