Kunststof kozijnen, een schuifpui

Mevrouw Soonius in Rijswijk heeft een prachtige schuifpui laten plaatsen en heeft gelijk kozijnen laten vervangen. Ze toont enthousiast precies de reden waarvoor zij de schuifpui heeft laten plaatsen: om haar tuin een verlengstuk van haar woonkamer te maken.
 
Een schuifpui stond al jaren hoog op mijn verlanglijstje, en de meeste kozijnen waren zo goed als versleten, zo vat mevrouw Soonius haar beslissing samen.
De sfeervolle woning, gelegen op de grens tussen Oud Rijswijk en Nieuw Rijswijk, had nog de oorspronkelijke kozijnen, die vanaf de bouw, eind jaren 50 van de vorige eeuw, waren uitgevoerd met enkel glas. Met name de karakteristieke uitbouw/erker aan de voorzijde bleek een verhaal apart, daarover kunt u meer lezen in het interview. En op de fotoreportage is goed te zien dat een schuifpui én zonwering een werkelijk ideale combinatie vormen. Geen wonder dat vrijwel iedereen die hiervoor Dreumel opdracht heeft gegeven tot dezelfde conclusie komt: 'Dit had ik jaren eerder moeten doen...'

In gesprek met Aleida Soonius

Enthousiast deelt ze haar ervaringen met het plaatsen van een kunststof schuifpui en kozijnen. Over de lang gekoesterde wens om de tuin bij de woonkamer te betrekken. Over de voordelen van HR++ glas. En over het feit dat niet altijd alles meteen in een keer goed gaat...

U heeft zowel kozijnen laten vervangen als een schuifpui laten plaatsen, kunt u zeggen wat hiervan de reden was?
De reden daarvoor is dat het absoluut noodzakelijk was. Ik had nog de originele kozijnen met enkel glas. Het huis dateert uit 1957, ik was er echt klaar mee, het tochtte, verlies van te veel warmte in huis, het nodige onderhoud etc.
 
Was u al bekend met Dreumel (en zoniet, hoe bent u met het bedrijf in contact gekomen)?
Ik had zelf geen ervaring met Dreumel. Ik heb via vrienden van mij de firma aanbevolen gekregen.
 
Heeft uw bezoek aan de showroom van Dreumel u geholpen bij uw keuze(s)?
Bezoek aan de showroom heeft zeker geholpen bij mijn keuze. Ik vond het geweldig om alle variaties te bekijken en ik kon voor alle details een goed beeld vormen dat ik kon zien en voelen. Voor zo'n grote uitgave is dat eigenlijk een must.
 
Wat heeft u uiteindelijk doen besluiten om de opdracht aan Dreumel te geven?
De keuze was niet moeilijk te maken. Ik vond bij Dreumel een goede verhouding van prijs en kwaliteit. Tevens beviel mij de manier waarop ik gesprekken voerde met de verkoper en mijn bezoek aan de showroom om de offerte scherper rond te krijgen.
 
Was er een speciale reden om voor HR++ glas te kiezen?
Naast een hoger comfort en besparing op de stookkosten had de reden om hoogrendementsglas te kiezen ook te maken met de tegemoetkoming in de kosten door middel van een glassubsidie.
 
Kunt u aangeven waarom u voor een schuifpui in twee delen heeft gekozen, en niet voor, bijvoorbeeld, openslaande deuren?
Openslaande deuren nemen ook een deel van je tuin weg en is voor mij geen optie geweest. Ik wilde altijd al een schuifpui hebben, de voorbereidingen waren er ook door middel van een convector.
 
Waren er nog bijzondere problemen tijdens de uitvoering?
Met 1 van de 7 kozijnen was wel degelijk een probleem. Door de bouw van het huis en de aanwezigheid van een verwarming en het maximaal opmeten van het kozijn bleek het moeilijk om de ruit te plaatsen van binnenuit. Met de vlakke kozijnen was het handiger geweest om de ruit van buiten te plaatsen. De problemen zijn besproken met de directeur en naar tevredenheid zijn we tot een voor beide partijen goede oplossing gekomen, zodat er volop genoten kan worden van de zichtbare en mooie veranderingen.
 
Bent u tevreden over het eindresultaat?
Ik ben volledig tevreden met het eindresultaat, ik geniet er elke dag van. Het materiaal voelt degelijk aan, ik voel me veilig in huis, het is gemakkelijker warm te krijgen, het ziet er mooi uit, ik hoor minder van buiten. En vooral minder onderhoud. Ik zou als ik nog zou besluiten voor dakkapellen zo weer met Dreumel in zee gaan.

Heeft u nog advies aan mensen die overwegen kozijnen te gaan laten vervangen en/of een schuifpui willen laten plaatsen?
Vraag aan meerdere bedrijven een offerte, je vormt dan al een beter beeld wat er allemaal te koop is. Het gaat daarbij ook om een gevoel van vertrouwen, presentatie van materialen, verhouding prijs en kwaliteit. Een showroom is daarbij echt onmisbaar, gezien de hoogte ook van de uitgave. Een geweldig middel om tot de juiste keuzes te komen. Je ziet dan goed de voor- en nadelen van de materialen voor jouw eigen situatie.