Diepblauwe houten kozijnen en openslaande deuren

Aan de Patrijslaan in Leidschendam, in de woning van Dhr. Abbink, heeft Dreumel de gehele achtergevel voorzien van houten kozijnen.

Met het vervangen van alle oude houten kozijnen aan de achtergevel vervulde de heer Abbink drie wensen tegelijk namelijk openslaande deuren, geen tocht meer en overal HR++ isolatieglas.
Op de fotoreportage kunt u zien dat het eindresultaat er mag zijn. De houten kozijnen zijn tot in de kleinste details zorgvuldig afgewerkt, en de diepblauwe hoogglans lak waarmee alle draaiende delen zijn afgewerkt zorgt voor een prachtige uitstraling.
In het interview aan de hand van het project van de maand vertelt de heer Abbink meer over zijn wensen, eisen en keuzes. Bovendien heeft de heer Abbink enkele nuttige tips en deelt hij met ons zijn ervaringen met Dreumel; niet alleen bij de recente opdracht, maar ook bij een dakkapelrenovatie van meer dan twintig (!) jaar geleden...

In gesprek met dhr. Abbink

De woning van de heer Abbink is gelegen aan de Patrijslaan in Leidschendam. Aan de hand van een aantal vragen vertelt hij over zijn ervaring met Dreumel, over houten kozijnen en hoogglans lak, over een dakkapelrenovatie van meer dan twintig jaar geleden, en over enkele zeer zinvolle tips...

Wat was de aanleiding om over te gaan tot vervanging van uw kozijnen?
Eigenlijk waren dat meerdere redenen. De voornaamste reden was dat wij graag openslaande deuren naar de achtertuin wilden hebben. Daarnaast hadden meerdere deuren en ramen rotte plekken en sloten ze niet goed meer, waardoor we regelmatig last hadden van tocht. En bovendien, alles was nog voorzien van enkel glas. Daarom hebben we besloten om alle kozijnen aan de achterzijde te vervangen.

Hoe bent u met Dreumel in contact gekomen?
Wij hebben ruim twintig jaar geleden, in 1990, onze dakkapel laten renoveren door Dreumel. Dat gebeurde destijds naar volle tevredenheid en nu, na al die jaren, voldoet de dakkapel nog steeds prima. Toen we besloten hadden om de houten kozijnen te gaan laten renoveren, was Dreumel dan ook de eerste keuze.

Heeft u veel baat gehad bij alle voorbeelden in de showroom van Dreumel?
Ja, best wel. In de showroom kun je zien hoe ‘zwaar’ en degelijk de kozijnen zijn uitgevoerd en krijg je een goed beeld van het hang- en sluitwerk. Voordat wij naar de showroom gingen, hadden wij al besloten om hardhouten kozijnen te nemen. In de showroom zagen wij ook de kunststof kozijnen en kwam er toch iets van twijfel; het kunststof is nauwelijks meer te onderscheiden van hout.

Om welke redenen heeft u voor houten kozijnen gekozen?
Puur persoonlijk, ik vind hout toch nog net iets mooier. Je moet houten kozijnen weliswaar periodiek schilderen, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het heel mooi als de kozijnen na een aantal jaren een nieuwe laklaag krijgen en er dan weer als gloednieuw uitzien. Ook een voordeel is dat je beschadigingen aan hout goed kunt bijwerken.

Wat heeft u doen besluiten om de opdracht aan Dreumel te geven?
Onze eerdere goede ervaring met de dakkapel. Bovendien heeft Dreumel een goede naam en het bedrijf is sinds 1990 enorm gegroeid. Volgens mij lukt zo'n groei alleen maar als je constant een hoge kwaliteit en goede service levert.

Op de foto’s is te zien dat uw kozijnen met hoogglans lak zijn afgewerkt, kunt u aangeven waarom u daarvoor hebt gekozen?
Allereerst vind ik het effect van hoogglans heel mooi. Daarnaast biedt hoogglans lak een zeer goede bescherming tegen weersinvloeden.

Bent u tevreden over het eindresultaat?
Zeer, het is geworden zoals wij voor ogen hadden. Wij zijn ook tevreden over het team dat hier de montage heeft gedaan. Vriendelijke en gezellige monteurs.

Wat voor advies zou u geven aan mensen die overwegen een of meer kozijnen te laten vervangen?
Het is een forse ingreep, dus oriënteer je eerst heel goed en zoek een betrouwbaar bedrijf. Het is bovendien belangrijk om een afweging te kunnen maken van de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Laat je hierin goed adviseren en vraag ook advies over de indeling van de nieuwe kozijnen. Het is voor de juiste keuze plezierig maar bovendien ook heel belangrijk als je alle materialen, kleuren, uitvoeringen en details vooraf goed kunt bekijken en bespreken. En als laatste tip, vraag naar referenties!